Az előterjesztést a város ellenzéki polgármestere a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Bencsik Jánossal egyeztetve készítette elő. A várost korábban húsz évig vezető politikus elmondta: "a polgármester asszony módosítási szándékát jó várospolitikai döntésnek tartom, támogatni tudom".
 
A képviselő hozzátette, előzetes egyeztetéseket folytatott a kormányzattal, miután Tatabánya közgyűlése zöld utat adott ezeknek az elképzeléseknek, megtörténhet a források átvezetése az új célok szerint.
 
A tervezet szerint nem a Modern városok programból valósulna meg az évtizedek óta nem működő Bánhidai Erőmű területének revitalizációja, a terület turisztikai, kulturális, sport, illetve rekreációs célú hasznosítása. A projekt megvalósítását akadályozza, hogy nem született megállapodás a tulajdonviszonyokról - ismertette a polgármester.
 
Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) elmondta, az önkormányzat ötmilliárd forint átcsoportosítását kéri a Szent Borbála kórház fejlesztéséhez. A kormány korábban zöldmezős beruházással új kórházi tömb létesítésére, valamint egy régebbi épületszárny modernizálására hatmilliárd támogatást biztosított.
 
A további forrásokból lehetséges lenne a régi bányászfürdő, valamint a tatai mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációs osztály áttelepítése a kórház telkére.
 
A katolikus egyház korábban tulajdonba kapta az 1900-as évek elején épült, romos állapotban lévő bányakórházat. Az ingatlanban katolikus gimnáziumot alakítanak ki. A jelenleg is folyó beruházáshoz az egyház további kétmilliárd támogatási igényt jelzett, mely az önkormányzat által kezdeményezett átcsoportosításból megoldható lenne.
 
A város egymilliárd forint átcsoportosítását kéri az tatabányai ipari park megközelítését szolgáló csomópont direktágassá építéséhez, mivel az iparterületen 13 ezer ember dolgozik és a térségben lassan lehetetlenné válik a közlekedés - hangzott el a közgyűlésben.
 
Az önkormányzat a Modern városok programban támogatást nyert egy új vásárcsarnok és piac kialakítására Újvárosban, azonban a beruházás költsége egymilliárd forinttal magasabb lett a becsültnél. A közgyűlés indítványozza, hogy az új piac megvalósítására szánt pénzt fordítsák a Konzum üzletház felújítására, mely ma is betölti a városi piac funkciót, egyúttal helyet ad a városi vasútállomásnak.